Informatie gladheidsbestrijding

Van de gemeente kregen we de volgende informatie.

Het winterseizoen komt er aan. Dit betekent dat de wegen glad kunnen worden. Weten wanneer er gestrooid wordt? Volg ons op Twitter@noordenveld.

Wij staan met 6 strooiwagens klaar om bij gladheid de wegen schoon te maken en veilig te houden. We kunnen niet alle wegen strooien. Daarom zijn afspraken gemaakt om eerst de hoofdwegen, bus- en schoolroutes, hoofdfietspaden en ontsluitingswegen te strooien. Bij sneeuwval kost het meer tijd om de wegen schoon te krijgen. Dan geldt een andere route. Het helpt ons als u bij sneeuwval uw eigen stoep schoonmaakt. We strooien aan de hand van de weersvoorspellingen die wij ontvangen van een speciaal programma. 

Informatie over gladheidsbestrijding

Informatie is te vinden op de gemeentelijke website via deze link Gladheid bestrijden | Gemeente Noordenveld.

De actuele kaart met strooiroutes (staat ook op de website) is te raadplegen via: ArcGIS – Strooikaart gem. Noordenveld Je kunt inzoomen en per straat kijken of er gestrooid wordt.

Wijzigingen strooiroute Hullenveld

Er zijn een aantal wijzigingen dit jaar. Alle wijzigingen staan op deze kaart:  https://arcg.is/1nyGjv0  Rood is uit de strooiroute gehaald en blauw is toegevoegd. De wijzigingen sluiten aan bij het door het college vastgestelde strooibeleid. Voor Hullenveld is er een stukje bij gekomen, dat is bij het gezondheidscentrum aan de Nieuweweg.

Asfaltonderhoud Maatlanden 17 en 18 mei

Dit bericht ontvingen we van de gemeente:

Wat gaat er gebeuren

De asfaltdeklaag van de Maatlanden en Roderweg wordt vervangen. Het gaat daarbij om het wegvak vanaf de Koeriersstraat t/m Statenlaan en een gedeelte van de Maatlanden. De Maatlanden is gedurende 2 dagen afgesloten vanaf de rotonde Hofstedenlaan. Dat geldt ook voor de Roderweg vanaf de Koeriersstraat en vanaf de Statenlaan.

Wanneer wordt de werkzaamheden uitgevoerd

Op maandag 17 en dinsdag 18 mei 2021 worden de werkzaamheden uitgevoerd.

Waarom worden de onderhoudswerkzaamheden nu uitgevoerd

Het asfaltonderhoud aan de kruising Roderweg-Maatlanden stond al op de planning voor 2021, maar moest afgelopen week onverwacht naar voren worden gehaald. Dat heeft te maken met de planning van wegwerkzaamheden in het centrum van Roden. Voor die werkzaamheden aan de HOV2 (Kanaalstraat, Julianaplein en Groningerstraat)  wordt vanaf 25 mei 2021 een omleidingsroute ingesteld via de Ceintuurbaan Zuid, Roderweg en Maatlanden. Die omleidingsroute zal tot eind november gelden. Daar voor aan willen we de kruising Roderweg-Maatlanden opgeknapt hebben, omdat een dergelijke klus niet gewenst is in een omleidingsroute.

11 mei zullen er vooraankondigingsborden worden geplaatst langs de Roderweg, Maatlanden en Statenlaan. Op deze wijze wordt het dagelijkse verkeer geïnformeerd.

Hoe wordt het verkeer omgeleid

Het verkeer vanuit Nw. Roden en de Stinsenweg wordt omgeleid via de Havenzathenlaan en Hofstedenlaan.

Verkeer vanaf de Ceintuurbaan Zuid en vanuit Roden centrum (Nieuweweg) wordt omgeleid via de Ceintuurbaan West en de Heijmanslaan. De paaltjes op de kruising Ceintuurbaan West-Torensmalaan worden tijdelijk verwijderd.

Verkeer over de Maatlanden richting Norg wordt omgeleid via de Hofstedenlaan, Havezathenlaan en Stinsenweg.

Ook het fietsverkeer van en naar het centrum van Roden wordt m.b.v. borden omgeleid.

Overige informatie

De hulpdiensten en de hockeyclub zijn ingelicht over de wegafsluiting.

Door de korte voorbereidingstijd voor dit werk was het helaas te kort dag om er in De Krant en het Roder Journaal nog een artikel aan te wijden.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Afvalbakken en hondenpoep (update)

Het onderwerp “hondenpoep” is altijd een dankbaar punt van discussie. Al jaren wordt er door de wijkverenigingen en buurtbewoners geklaagd over “poep op de stoep”. Het was anderhalf jaar geleden reden om het onderwerp nog maar eens weer te bespreken in een overleg met het college van B &W en de wijkverenigingen. Omdat B &W ook inzagen dat er eindelijk op dit punt iets zou moeten gebeuren in Roden en Nieuw Roden, is tijdens dat overleg de toezegging gedaan om voor eens en voor altijd een eind te maken aan dit probleem. Het idee was toen om zo veel mogelijk de bestaande afvalbakken in de gemeente mede te gaan gebruiken voor de inzameling van in plastic zakjes verpakte hondendrollen. Geld voor speciale afvalbakken met dispensers voor drollenzakjes was er niet; de bestaande afvalbakken zouden hiervoor gebruikt kunnen worden.

Omdat bij de gemeente niet of onvoldoende bekend was, waar op dat moment de afvalbakken in Roden/ Nieuw Roden zich bevonden, is aan de verschillende wijkverenigingen en dus ook ons buurtnetwerk gevraagd om te inventariseren waar in de wijken zich de afvalbakken zich bevonden. Bedoeling van deze inventarisatie was om te bekijken of deze zich ook op voor hondenbezitters/hondenuitlaters logische plekken bevonden. Uiteindelijk resulteerde deze inventarisatie in de wijk Hullenveld in de geconstateerde aanwezigheid van 23 afvalbakken.

Vervolgens werd gevraagd aan de wijkverenigingen waar nog afvalbakken, speciaal gericht op het uitlaten van honden, geplaatst zouden moeten worden. We hebben toen gekeken naar de witte vlekken op de kaart en zijn toen met een aanbeveling gekomen om zes bakken bij te plaatsen.

Door de gemeente is kritisch naar de noodzaak gekeken. Liever niet bij speelveldjes en bankjes. Er is gekeken naar de meest urgente en logische plekken gezien het onderwerp hondenpoep. Uiteindelijk worden in Roden/Nieuw Roden 30 bakken bijgeplaatst; de bedoeling is dat dit nog voor zomervakantie gebeurt. Het idee is dat in de bakken (er komen dus geen aparte hondenpoepbakken) mensen hun (van huis meegenomen) dichtgeknoopte zakje met hondenpoep kwijt kunnen.

De nieuwe bakken worden geplaatst:

  • Ceintuurbaan Zuid grasveld bij nr. 79/08
  • Bij bankje voetpad omgeving hockeyvelden achter Zijpendaal
  • Nieuweweg bij gezondheidscentrum
  • Bij rotonde Stuurwold
  • Bij Prof. van der Leeuwplantsoen bij nr. 20
  • Voetpad/fietspad  eind Albert Schweitzerplantsoen/Hullenweg vlakbij bebouwing.

Duidelijk is ook dat we er hier mee niet zijn. Het begint bij de bereidheid en het gedrag van mensen om ook daadwerkelijk te voldoen aan de opruimplicht. Communicatie vanuit de gemeente over de opruimplicht maakt dan ook onderdeel uit van de aanpak. Handhaving is nog niet aan de orde.

(Geen)Poep op de stoep?

In november 2018 werd, in een overleg tussen gemeentebestuur en de wijkbelangenverenigingen in Roden en Nieuw Roden, afgesproken, om de overlast van hondenpoep op de stoep en in het gazon, voor eens en voor altijd aan te pakken. Nu, een jaar later, op 4 november, werd een volgende stap gezet. In aanwezigheid van vertegenwoordigers van de wijkbelangenverenigingen en ons buurtnetwerk. werd aan de heer Jan Drent, gemeenteambtenaar, een inventarisatie overhandigd van de afvalbakken zoals die op dit moment in Roden/Nieuw Roden geplaatst zijn. Het is de bedoeling dat de bestaande afvalbakken niet alleen dienst gaan doen als verzamelplekken van het ‘gewone’ afval, maar ook gaan dienen om daar hondenpoep in een plastic zakje in te deponeren. Daarnaast is per wijk bekeken waar nog, vooral in de looproutes van de honden(bezitters) afvalbakken geplaatst moeten gaan worden. Dat zullen er ongeveer 40 voor Roden/Nieuw Roden zijn. De bedoeling is dat de eerste bakken nog voor het nieuwe jaar geplaatst gaan worden. Zo mogelijk worden de bakken voorzien van een herkenbaar wijklogo. De plaatsing van de eerste bak zal met enig ceremonieel gepaard gaan.

Hondenpoep….

Hondenpoep-overlast ?

Al enige jaren wordt er in het platform-overleg van de wijkverenigingen in Roden en Nieuw-Roden (inclusief Hullenveld) gesproken over de hondenpoep-overlast die in sommige wijken ervaren wordt. Het is een voortdurend terugkerend punt in de besprekingen en in de wijkschouwen; een afdoende oplossing is er echter niet gevonden alhoewel er afvalbakken met poepzakjes geplaatst zijn en er in de wijk Hofsteden een omheind hondenlosloopgebied is gecreëerd. In het bestuurlijk overleg van de wijkverenigingen met het college van B&W is onlangs besloten om het ervaren probleem dit jaar aan te pakken en er een min of meer definitieve oplossing voor te bedenken.

De vraag die nu voorligt is: Hoe is het in onze wijk gesteld met de hondenpoep in de openbare ruimte ? En is er eigenlijk wel een hondenpoepprobleem ? Tot nu toe zijn er bij de initiatiefgroep bijvoorbeeld in het kader van de wijkschouw weinig signalen van ervaren overlast binnengekomen.

De gemeente is nu aan het inventariseren waar de overlast aanwezig is en waar deze het grootst is: bijvoorbeeld langs de aanlooproutes naar hondenuitlaatgebieden en in deze hondenuitlaatgebieden zelf, zodat bijvoorbeeld daar afvalbakken en dispenser-zakjes geplaatst kunnen worden. U kunt daarbij helpen door aan te geven of en waar u overlast ervaart van hondenpoep. Wilt u dat per mail aan ons doorgeven? Of doorgeven aan uw buurtverbinder? Ook als u geen overlast ervaart is het belangrijk om dat te weten. Het is in ieder geval niet de opzet van deze oproep om hondenbezitters (en al helemaal niet de hondenbezitters die de uitwerpselen van hun viervoeters keurig opruimen) in een kwaad daglicht te zetten. Maar een schone stoep is wel wat waard.

Storing 24.nl

De gemeente Noordenveld is aangesloten bij Storing 24, meldpunt voor storing aan openbare objecten.

NB: Meer achtergrondinfo op de website www.storing24.nl

Meldingen van burgers over een kapotte straatlamp, opstaande trottoirtegels of overhangend groen kunnen – voor wie beschikt over een moderne mobiele telefoon- ook via de App van storing24 worden gedaan. Uiteraard kan zelf langsgaan bij de gemeente of bellen ook nog steeds.

De App van storing 24 kan worden gedownload in de Play Store (Android) of een andere bron (Iphone).

Winter, gladheid, strooien, …

De gemeente Noordenveld bestrijdt de gladheid als eerste op de belangrijkste verbindingswegen en routes (A-routes) langs scholen, winkels en bejaardencentra.

Voor onze wijk gaat het in grote lijnen om de Hullenweg, Nieuweweg, Norgerweg, Ceintuurbaan en fietspad Norgerweg, Noorderkroon, Molenweg, parallelweg  langs Nieuweweg, Wijchgellaan, Daan Hoeksemastraat, Rozenhof.

De rest van de wijk zit in de B-routes.
Het bestrijden van gladheid op deze hoofdroute duurt circa 2,5 uur. Afhankelijk van de omstandigheden worden alle andere wegen die niet in de A-route zijn opgenomen gestrooid.

U kunt zelf uw steentje bijdragen door de voetpaden voor en naast uw woning sneeuw- of ijsvrij te houden. Alle detail-informatie vindt u op de site van de gemeente Noordenveld.