Afvalbakken en hondenpoep (update)

Het onderwerp “hondenpoep” is altijd een dankbaar punt van discussie. Al jaren wordt er door de wijkverenigingen en buurtbewoners geklaagd over “poep op de stoep”. Het was anderhalf jaar geleden reden om het onderwerp nog maar eens weer te bespreken in een overleg met het college van B &W en de wijkverenigingen. Omdat B &W ook inzagen dat er eindelijk op dit punt iets zou moeten gebeuren in Roden en Nieuw Roden, is tijdens dat overleg de toezegging gedaan om voor eens en voor altijd een eind te maken aan dit probleem. Het idee was toen om zo veel mogelijk de bestaande afvalbakken in de gemeente mede te gaan gebruiken voor de inzameling van in plastic zakjes verpakte hondendrollen. Geld voor speciale afvalbakken met dispensers voor drollenzakjes was er niet; de bestaande afvalbakken zouden hiervoor gebruikt kunnen worden.

Omdat bij de gemeente niet of onvoldoende bekend was, waar op dat moment de afvalbakken in Roden/ Nieuw Roden zich bevonden, is aan de verschillende wijkverenigingen en dus ook ons buurtnetwerk gevraagd om te inventariseren waar in de wijken zich de afvalbakken zich bevonden. Bedoeling van deze inventarisatie was om te bekijken of deze zich ook op voor hondenbezitters/hondenuitlaters logische plekken bevonden. Uiteindelijk resulteerde deze inventarisatie in de wijk Hullenveld in de geconstateerde aanwezigheid van 23 afvalbakken.

Vervolgens werd gevraagd aan de wijkverenigingen waar nog afvalbakken, speciaal gericht op het uitlaten van honden, geplaatst zouden moeten worden. We hebben toen gekeken naar de witte vlekken op de kaart en zijn toen met een aanbeveling gekomen om zes bakken bij te plaatsen.

Door de gemeente is kritisch naar de noodzaak gekeken. Liever niet bij speelveldjes en bankjes. Er is gekeken naar de meest urgente en logische plekken gezien het onderwerp hondenpoep. Uiteindelijk worden in Roden/Nieuw Roden 30 bakken bijgeplaatst; de bedoeling is dat dit nog voor zomervakantie gebeurt. Het idee is dat in de bakken (er komen dus geen aparte hondenpoepbakken) mensen hun (van huis meegenomen) dichtgeknoopte zakje met hondenpoep kwijt kunnen.

De nieuwe bakken worden geplaatst:

  • Ceintuurbaan Zuid grasveld bij nr. 79/08
  • Bij bankje voetpad omgeving hockeyvelden achter Zijpendaal
  • Nieuweweg bij gezondheidscentrum
  • Bij rotonde Stuurwold
  • Bij Prof. van der Leeuwplantsoen bij nr. 20
  • Voetpad/fietspad  eind Albert Schweitzerplantsoen/Hullenweg vlakbij bebouwing.

Duidelijk is ook dat we er hier mee niet zijn. Het begint bij de bereidheid en het gedrag van mensen om ook daadwerkelijk te voldoen aan de opruimplicht. Communicatie vanuit de gemeente over de opruimplicht maakt dan ook onderdeel uit van de aanpak. Handhaving is nog niet aan de orde.