Bermbeheer

Het Icarusblauwtje

Eerder werden wij door de gemeente geïnformeerd over het maaibeheer in de bebouwde kom ( zie een recent bericht op de website van Hullenveld). Het college heeft nu ook een berminventarisatie laten doen, een bermbeheerplan vastgesteld en  een notitie gemaakt over een ‘ambassadeursoort’ in het kader van de nagestreefde biodiversiteit.

Om met dit laatste te beginnen; boerenlandvlinders zijn aansprekende insecten en om een lang verhaal kort te maken. Het “icarusblauwtje” lijkt na ampele overwegingen (zie notitie ambassadeursoort), uit talloze andere vlinders, te zijn uitgekozen om model te staan voor het natuurlijk bermbeheer in onze gemeente.

Voorafgaand aan het maken van het bermbeheerplan heeft de gemeente in 2019 een inventarisatie laten doen naar de toestand in de bermen van de gemeente Noordenveld (zie nota berminventarisatie). Doel was om na te gaan hoe het gesteld was met de kwaliteit van de bermen buiten de bebouwde kom en te inventariseren welke planten in deze bermen voorkomen. Er werden 7 verschillende bermtypes onderscheiden. Conclusie van deze inventarisatie was dat de bermen in onze gemeente in het algemeen voedselrijk zijn. Aanbevolen wordt om een bermbeheerplan te maken teneinde te komen tot een verschraling van de bermen om daarmee de plantenrijkdom en daarmee de insectendiversiteit te bevorderen.

Dat bermbeheerplan is er nu en vastgesteld in het college. In het bermbeheerplan wordt het praktisch beheer beschreven teneinde te komen tot biodiversiteit. Het voert in dit kader te ver om alle maatregelen langs te lopen waarlangs de bermen beheerd gaan worden (hoe maaien, wanneer maaien, waar maaien e.d.); (zie het bermbeheerplan).  

Een drietal zaken lichten we uit het plan dat er nu ligt:

  • Het bermbeheerplan is gemaakt voor de gebieden buiten de bebouwde kom. Onze wijk ligt grotendeels binnen de bebouwde kom. Of worden bijvoorbeeld Norgerweg, Hullenweg en Borglaan ook meegenomen in dit plan ?
  • In het plan wordt uitvoering beschreven hoe Japanse Duizendknoop, Reuzeberenklauw en Eikenprocessierups bestreden gaan worden. Wordt dit beleid ook doorgetrokken naar het voorkomen van deze invasieve exoten binnen onze wijk ?
  • Vanaf september zal er gecommuniceerd worden met o.a. de bewoners over de veranderingen in het bermbeheer. Hoe dat zal worden georganiseerd is nog niet bekend.