Verslag Wijkschouw 30 september 2021

Wijkschouw Buurtnetwerk Hullenveld

Datum 30 september 2021

Aanwezig: Jan Haaijer, Wim Blomsma, Hayo Bos, Hans van Leeuwen, Frens Sikkema kerngroep buurtnetwerk, Harry Prak (wijkagent), Roelof Ubels (meewerkend voorman gemeente) en Leonie van Roekel (gebiedsverbinder gemeente).

Locatie: kantine sportcentrum de Hullen

Algemeen

Meldingen openbare ruimte kunnen rechtstreeks naar de gemeente via https://noordenveld.nl/iets-melden-bij-de-gemeente of telefonisch maandag t/m donderdag van 8 tot 16 uur, vrijdag van 8 tot 12 uur: 088 – 050 88 86. Bijvoorbeeld losse stoeptegels die struikelgevaar opleveren of overhangend groen. Dit wordt direct opgepakt en hoeft niet te wachten op de jaarlijkse wijkschouw.

Wijkschouw vorig jaar

Een aantal punten zijn nog niet afgerond maar niet vergeten. Concreet zijn we momenteel bezig met een ontwerp om iets te doen aan parkeren op het groen bij het A. Schweitzerplantsoen en volgt parkeren Zamenhofstraat hopelijk later dit jaar. We proberen het buurtnetwerk en de bewoners die punten hebben ingebracht zo goed mogelijk te informeren.

Verslag van de wijkagent

Na veel te lange tijd kon er eindelijk weer eens een wijkschouw in fysieke vorm plaats vinden. In deze wijkschouw was ik als vertegenwoordiger van de politie aanwezig.Mij is gevraagd om kort verslag te doen van wat er op veiligheidsgebied in de wijk speelt. Dat doe ik graag.

Een aantal jaren geleden was er in uw wijk een golf van inbraken. De politie heeft daarvoor uiteindelijk een aantal verdachten kunnen aanhouden. Die zijn ook allemaal veroordeeld.

Sindsdien is het op dat vlak heel rustig. Er heeft zich de afgelopen anderhalf jaar geen woninginbraak voorgedaan in uw wijk. Het algemene beeld is dat u in een rustige wijk woont voor wat betreft de criminaliteitscijfers. Gelukkig maar.

Op het vlak van vernielingen is dat wel iets anders. Rondom met name de noodlocatie van De Marke en de skatebaan zijn toch wel aantal zaken vernield of zijn er baldadigheden geweest. Dat betekende met name voor de gemeente een behoorlijke kostenpost.

Gelukkig en hopelijk hebt u daarvan als particulier hoegenaamd geen last gehad.

Dan valt er ook nog iets te zeggen over fietsendiefstal. In uw wijk komt dit bijna niet voor. Anders is dat in het centrum van Roden waar u vermoedelijk wel vaak komt met de fiets. Daar hebben we aantal keren te maken gehad met diefstal van met name elektrische fietsen. Dit lijkt op een georganiseerd verband. Mensen doen even snel een boodschap en gaan de winkel in. De fiets wordt nog wel op het beugelslot gezet maar de fietscomputer blijft vaak zitten. We hebben op camerabeelden gezien dat bepaalde fietsen binnen tien seconden met vermoedelijk een loper van het slot gehaald worden en de fiets daarna eenvoudig weggereden wordt. Wees dus alert. Zet uw fiets op slot met het liefst twee verschillende sloten (ook eentje aan een paal of fietsenstalling) en verwijder de fietscomputer als u de winkel in gaat.

Het bureau in Roden gaat op (korte?) termijn verhuizen. De publieksbalie vervalt dan. Wij gaan ons vestigen in het gemeentehuis maar hebben daar geen ontvangstruimte meer. Dat betekent niet dat we niet meer bereikbaar zijn, er is 24/7 een surveillance-eenheid in de buurt. In niet dringende gevallen kunt u contact leggen met de politie via het telefoonnummer 0900-8844 of via de website www. politie.nl  Bij spoed belt u met 112.

Groenpunten

De door de bewoners ingebrachte ‘groenpunten’ die door de gemeente worden opgepakt.

Voetpad tussen H. Dunantplantsoen en A. SchweitzerplantsoenOverhangend groen Roelof gaat dit bekijken.
William Boothplantsoen voor nr 2.Graag stobbe van afgezaagde boom verwijderen en nieuwe boom planten. Roelof gaat dit bekijken.
Rozenhof nr. 80 tot en met Hoek Daan Hoekzemastraat.Rozenperken staan vol met onkruid of zijn drijfnat. Waarom niet bestraten? We maken een afspraak met bewoner.
Bocht M.L. Kingstraat en Raiffeissenlaan.Slecht overzicht door hoge tuinafscheiding in de bocht.We kunnen niet afdwingen dat particulieren hun heggen laag maken. Mensen hebben vaak een hogere heg ivm privacy. Hoge heggen zorgen er ook voor dat mensen goed uitkijken, het is niet zo dat op dit soort locaties ongelukken gebeuren. We spreken de bewoners er wel op aan om hen bewust te maken van de situatie.
M.L. Kingstraat, tussenpad aan de oneven kant.Erg donker door overhangend groen van bomen.Roelof gaat dit bekijken.
M.L. Kingstraat, tussenpad aan de oneven kant.Verlichting zit tussen groen en is daardoor weinig effectief, voelt onveilig.Roelof gaat dit bekijken.
Voetpad langs begraafplaatsIn de herfst loopt het water over het pad.Gemeente gaat de duikers nakijken. Schouwsloten worden jaarlijks geschoond, overige sloten 1 x per 4/5 jaar en verder is er een piepsysteem bij meldingen/klachten.
Blad inzamelenHoe dit jaar?Net als vorig jaar komen er een aantal vaste bladpunten, verder kunnen inwoners zelf kleine bultjes maken langs de weg in de goot. We sturen nog een bericht hierover naar buurtnetwerk.
Ceintuurbaan zuid, hoek langs begraafplaatsHier ligt al heel lang een bult met blad.Deze bult wordt meegenomen tijdens bladcampagne.

Grijspunten

Begin voetpad H. Dunantplantsoen richting M.L. Kingstraat.Verzakte stoeptegels.  Wordt doorgegeven aan onze stratenmakers.
Voetpad H. Dunantplantsoen nr 1 en vanaf Nieuweweg tot nr. 2Herstellen stoeptegels.  Wordt doorgegeven aan onze stratenmakers.
Rozenhof nr. 80 tot en met Hoek Daan Hoekzemastraat.Bestrating van de trottoirs slecht.  Wordt doorgegeven aan onze stratenmakers.
Rozenhof nr. 80 tot en met Hoek Daan Hoekzemastraat.Probleem riolering.Hierover is inmiddels contact gelegd door rioolbeheerder met bewoner.
Anne de Vriesstraat nr 5 en tussen 2 en 4.Herstellen stoeptegels.  Wordt doorgegeven aan onze stratenmakers.
Rotonde Ceintuurbaan ZuidFietser komend uit de klinkerstraat langs het Rozenhof wil op de rotonde linksaf naar de Ceintuurbaan Zuid. Deze heeft dan voorrang? Ervaring leert dat dit (te) frequent niet gegeven wordt.Dit wordt uitgezocht. Ook verkeerskundigen van de politie kijken hier nog naar.
Ceintuurbaan ZuidHet waarschuwende ‘potlood’ als aankondiging van een schoolsituatie aan de Ceintuurbaan Zuid zou komend vanaf het Hertenkamp beter geplaatst kunnen worden al VOOR de bocht.Antwoord verkeerskundige: het “Julie-materiaal” langs de kant van wegen in schoolomgevingen is het meest effectief als er voor de weggebruiker ook een zichtbare relatie is met de school. Anders gezegd: als je geen school(omgeving) herkent als weggebruiker slaat het materiaal nergens op. Zelfs op deze locatie bij de entree van De Hullen is het al twijfelachtig in welke mate er sprake is van een schoolomgeving. Zet je het voor de bocht, dan is er al helemaal geen relatie met een school(omgeving). Kortom, het materiaal staat prima op zijn plek waar het nu staat. Dit is destijds ook afgestemd met de school zelf. Als de school vertrekt van deze locatie dan zal het “Julie-materiaal” ook verdwijnen. Dit is een landelijk concept en mag alleen worden geplaatst bij scholen. Buurtnetwerk wil nog navraag doen of school tevreden is met huidige locatie van de paal.
Norgerweg langs begraafplaats tegenover hertenkampPad is slecht toegankelijk voor mensen in rolstoel, rollators.  Dit wordt doorgegeven aan onze stratenmakers.