Uw woning energiezuinig maken? Kom naar de duurzame up date avond

Het nieuws is u vast niet ontgaan: we gaan langzaam richting aardgasvrij wonen. Veel inwoners van Norg zijn al bezig met energiebesparende maatregelen. Zonnepanelen op daken, isolatieglas of tochtstrippen. Allemaal maatregelen om de woning energiezuiniger te maken. Wilt u weten wat u kunt doen? Kom dan naar de duurzame up date avond op dinsdag 14 januari 2020 vanaf 19.30 uur in Norg. Deze avond wordt georganiseerd door het Drents Energieloket en de gemeente Noordenveld

Tijdens de duurzame up date avond bekijken de adviseurs van het Drents Energieloket samen met u wat u kunt doen om de woning energiezuinig te maken. Wilt u bijvoorbeeld duurzame verwarming, dan moet u eerst kijken of uw woning goed geïsoleerd is. We kijken welke ‘update’ een match is voor uw type woning, wat dit gaat kosten en of u in aanmerking komt voor eventuele financiële regelingen.

Presentaties, tips en een markt

Op elk woningtype zijn maatregelen toepasbaar om energie te besparen. Er worden presentaties gegeven door het Drents Energieloket met tips en mogelijkheden om aan de slag te gaan met het verduurzamen van uw woning. Daarnaast is er een bedrijvenmarkt waar kennis gemaakt kan worden met bedrijven, hun werkwijze en projecten.

Aanmelden is noodzakelijk

Geïnteresseerd in de mogelijkheden voor uw woning? Meld u dan snel aan via: www.drentsenergieloket.nl/update. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt vanwege de brandveiligheidseisen.

Zorgcentrum de Hullen in nieuw jasje.

Nieuwbouw de Hullen

Beste buurtgenoten,

De Hullen in een nieuwe jas, de nieuwbouw krijgt voeten aan de grond. Nadat er in mei 2018 in De Krant een artikel heeft gestaan over de nieuwbouw van De Hullen is het een lange tijd stil gebleven. Achter de schermen is er echter hard gewerkt om de realisatie van de plannen rondom de nieuwbouw de komende periode uit te kunnen gaan voeren.

Zoals wellicht bij u bekend is De Hullen één van de negen locaties van Interzorg. Onlangs is De Hullen door Interzorg verkocht. Veranderende financieringsstromen vanuit Den Haag is de reden om tot verkoop over te gaan. Gedurende de gesprekken rondom de verkoop zijn er afspraken gemaakt tussen Interzorg en de koper. Twee afspraken lichten we hier uit: Interzorg huurt nu De Hullen (de bewoner merkt niks van deze verandering) en op korte termijn wordt er met de nieuwbouw gestart.

In 2020 hopen wij dan ook te komen tot concrete plannen . Het maken van deze plannen gaat in nauwe samenwerking met de Hoprank in Peize, eveneens één van de locaties van Interzorg. In Peize wordt op 1 maart a.s. gestart met een verbouwing. Veel kennis die daar is opgedaan wordt ingezet bij de plannen omtrent de nieuwbouw van De Hullen. U kunt daarbij denken aan afmetingen van een appartement, hoe en waar hulpmiddelen (o.a. tilliften, ICT en alarmering) hun plek krijgen binnen het gebouw/ het appartement van de bewoner en de inrichting in en om het gebouw.

Bij de plannen rondom de verbouwing wordt vanzelfsprekend ook rekening gehouden met de toekomst. Sinds januari van dit jaar is er een nieuwe wet in werking getreden, de wet Zorg en Dwang. Met enige regelmaat komt dit onderwerp ook in de media, mogelijk hebt u daar iets van gelezen of gehoord. In deze wet staat de vrijheid van mensen voorop, zogenoemde ‘gesloten afdelingen’ zoals die nu zijn georganiseerd binnen verpleeghuizen moeten verdwijnen.  Uitgaande van deze nieuwe wet is er bij de nieuwbouwplannen dan ook uitvoerig nagedacht over hoe toekomstige bewoners, veelal met geheugenproblematiek, maximale vrijheid kunnen behouden.  Waarbij ook oog is voor de veiligheid van de bewoner.

In de loop van dit jaar wordt u, als buurtbewoner, betrokken in het meedenken over de nieuwbouw van De Hullen.  We gaan met elkaar in overleg over de veranderingen die worden doorgevoerd ten aanzien van het fysieke gebouw. Eveneens willen we heel graag met u in gesprek over wat wij voor elkaar kunnen betekenen, als De Hullen straks de nieuwe jas aan heeft.

Nieuwsbrief 2 de Marke

We zijn begonnen!

U heeft het vast gezien! De gemeente is begonnen met de voorbereidingen om de school te slopen.

Wat er allemaal aan vooraf ging:

Vleermuizen

Er zijn sporen van vleermuizen gevonden in het gebouw en daardoor kon de sloop niet direct van start gaan. Er is eerst een onderzoek gedaan door een vakspecialistisch bureau.

Dit bureau heeft ook een aantal keren op de locatie gepost op tijden dat vleermuizen vliegen. Ook is er onderzocht of er zwaluwen en mussen in het gebouw verbleven.

Er zijn op verschillende adressen vleermuiskasten opgehangen, zodat de vleermuizen, die dakloos werden, vervangende woonruimte konden creëren.

Tenslotte is het gebouw voorzien van gaten in de gevels en in het dak, waardoor het gebouw niet geschikt meer is voor de bewoning van vleermuizen.

Asbestsanering

Nadat het pand onbewoonbaar is gemaakt voor vleermuizen is gestart met de asbestsanering. De verwachting is dat de asbestsanering in week 3 van 2020 afgerond is.

Bouwprotocol

Ondertussen heeft de gemeente het bouwprotocol in werking gezet. Met dit protocol nemen wij maatregelen om schade te voorkomen. Deze maatregelen zijn o.a. de trilling meter, de meetbouten en de peilbuizen.

De peilbuizen zijn geplaatst om de grondwaterstanden voortdurend te monitoren.

Er zijn bouwkundige opnames gedaan bij de woningen rondom het gebouw en er zijn meetbouten geplaatst om voor, tijdens en na de werkzaamheden te controleren of er zettingen zijn.

Tijdens de werkzaamheden worden er trilling meters opgehangen. Deze geven bij de grenswaarde een melding, zodat er direct ingegrepen kan worden om schade te voorkomen.

Sloop

Wanneer de provincie akkoord gaat met de stikstofberekening, dan kan er in week 4 begonnen worden met de sloop.

Stuurgroep De Marke

De Stuurgroep is voor de eerste bij elkaar geweest. In deze groep zitten vertegenwoordigers van de gemeente, het schoolbestuur, de school en buurtbewoners.

Naast deze stuurgroep worden er werkgroepen uit verschillende geledingen geformeerd, die verschillende thema’s gaan voorbereiden, zoals verkeer, buitenterrein, …

Op dit moment is het de verwachting dat het gebouw over ongeveer 2 á 3 jaar in gebruik genomen kan worden, afhankelijk van de gekozen landelijke en provinciale oplossing ten aanzien van de PAS- wetgeving.

Wilt u meer informatie?

We houden u regelmatig op de hoogte via deze nieuwsbrieven. Voor vragen kunt u altijd contact met de projectleider opnemen.

Mevr. Annette van der Aa Telefoon: 050-5027742

E-mail: a.vanderaa@noordenveld.nl