In iedere straat een buurtverbinder.

Het buurtnetwerk Hullenveld is een opzet, met in iedere straat een contactpersoon. Of liever gezegd een “Buurtverbinder”. Op die manier denken we de aandacht voor zaken als grijs (straat/straatmeubilair), groen (onderhoud groenvoorzieningen) en sociaal (omzien naar elkaar) goed vorm te kunnen geven.

Een aantal buurtbewoners die al eerder hadden aangegeven zo’n rol wel willen te vervullen kwamen op 19 april jl. bij elkaar om te overleggen hoe dat verder ingevuld zou kunnen worden.

Dat heeft geleid tot de volgende uitgangspunten:

  1. Het buurtnetwerk Hullenveld richt zich vooral op 4 onderwerpen. Dit zijn grijs (straten/straatmeubilair), groen (onderhoud groenvoorzieningen etc.), veiligheid (criminaliteit/ vandalisme en verkeerveiligheid) en sociale samenhang (omzien naar elkaar).
  2. Concreet betekent het voor buurtverbinders, dat ze zullen worden gevraagd om een inbreng voorafgaande aan de jaarlijkse wijkschouw. Hierbij wordt samen met de gemeente en WiN (Welzijn in Noordenveld) een inventarisatie gedaan op het terrein van grijs, groen en verkeersveiligheid. De bevindingen uit de schouw zijn voor de gemeente de aangrijpingspunten voor actie. Aan de buurtverbinders is dan het verzoek om over de directe eigen woonomgeving een reactie te geven. Al die afzonderlijke inbreng vormt dan samen onze wijkschouw.
  3. In principe wordt van iedere buurtbewoner verwacht dat hij/zij zelf actie onderneemt, waar het gaat om zaken die storen, hinder vormen, een probleem opleveren m.b.t. het wonen en leven in de buurt. Dat zal echter in een beperkt aantal situaties niet of niet voldoende oplossing bieden. Daarom wordt een buurtverbindersWhatsApp groep aangemaakt, waarmee over die zaken informatie kan worden uitgewisseld en daarna via de initiatiefgroep verder onder de aandacht kan worden gebracht.
  4. In verschillende straten is er al veel aandacht voor de sociale samenhang. Bijvoorbeeld door een straatsWhatApp groep, een buurtBBQ, eetgroepjes, extra aandacht voor huis en eigendom bij vakantie, en nog veel meer. Iedere buurtverbinder is vrij om daar naar eigen idee, en afgestemd op wat er leeft in de eigen straat, iets in te ondernemen. Het is geen verplichting van de buurtverbinder en evenmin kan verwacht worden dat alle inwoners uit de straat “meedoen”.
  5. Het concept van het buurtnetwerk heeft geen vastomlijnd kader. In de loop van de tijd zal het zich ontwikkelen en een meer vastere vorm en inhoud krijgen. De inbreng vanuit buurtverbinders is daarbij van groot belang. Zij zijn de ogen en oren van hun eigen straat.

Verder is er een overzicht gemaakt, wie bereid is in welke straat buurtverbinder te zijn.

Dat overzicht vindt u hier: Overzicht buurtverbinders