Evaluatie wijkgericht werken

Ruim een jaar geleden werd het startschot gegeven voor het wijkgericht werken in de gemeente Noordenveld. Het beheer van de openbare ruimte is daarvan misschien wel het meest zichtbare onderdeel. De gemeente is opgedeeld in twee gebieden; oostelijk en westelijk van Slokkert/ Grote Diep/Lieverense Diep/Peizer Diep. Onze wijk valt onder het westelijk gedeelte en wordt aangestuurd door gebiedsverbinder Leonie van Roekel. Daarnaast heeft wijk iedere een vaste ploeg van medewerkers die voor het beheer in de openbare ruimte zorg dragen. Iedere ploeg heeft een meewerkend voorman; in onze wijk is dat Roelof Ubels.  Met het wijkgerichte werken wordt onder meer beoogd dichtbij, zichtbaar en aanwezig te zijn bij de inwoners, zodat bewoners makkelijker met ideeën kunnen komen omtrent de verbetering van hun leefomgeving. De afdeling Beheer werkt wijkgericht in plaats van taakgericht. Er is een makkelijk vindbaar aanspreekpunt. Er is nu door de gemeente een evaluatie gemaakt van de resultaten van de nieuwe aanpak na één jaar werken.

Bij de totstandkoming van deze evaluatie is gesproken met bewoners en andere belanghebbenden waaronder ons buurtnetwerk Hullenveld. In het algemeen zijn de eerste indrukken positief. Vragen worden sneller beantwoord en afgehandeld; alhoewel nog niet iedereen bekend lijkt te zijn met de meewerkend voorman.

De evaluatie heeft geleid tot een reeks van aanbevelingen. Hieronder volgen er een paar:

  • Doorontwikkeling van integraal werken; samen met WIN en andere afdelingen van de gemeente werkzaamheden afstemmen met betrekking tot onderhoud van (nieuw te ontwikkelen) wijken
  • Klantvriendelijke communicatie
  • Inzet van sociale media om jongere inwoners te bereiken
  • Betere afstemming tussen WIN en de afdeling beheer over de communicatie met de wijkbelangenverenigingen
  • Etc.

Het gehele evaluatierapport lezen ? Klik op deze link