Informatie van onze wijkagent

In september j.l. had de initiatiefgroep een oriënterend gesprek met de wijkagent van Hullenveld: Robert Bouma. Er kwamen een drietal onderwerpen aan de orde: de organisatie van de politie, de woninginbraken in de wijk en het opstarten van WhatsAppgroepen.

Drenthe is ingedeeld in drie districten. Wij vallen onder het district Noord-Drenthe met als basiseenheid Noordenveld. Telefoontjes komen tot 22.00 uur binnen bij de basiseenheid, daarna worden meldingen doorgeschakeld naar de meldkamer in Drachten. Iedere melding krijgt een prioriteit, variërend van 1 t/m 4. Een woninginbraak is altijd prio 1. De wijkagent leest de dagrapporten en houdt het overzicht. Daarnaast moet de wijkagent het hebben van meldingen en informatie van de wijkbewoners. Er wordt ook veel samengewerkt met Welzijn in Noordenveld. De laatste tijd is er veel ingebroken in onze wijk. De inbraakgolf van de laatste tijd lijkt (op basis van onderzoek) veroorzaakt door lokale inbrekers.

Wat te doen als iets verdachts geconstateerd wordt in de wijk ?: direct 112 bellen (niet het algemene nummer); dit is absoluut toegestaan. Verder adviseert Bouma om eigendommen te fotograferen, de politie te informeren over verdachte zaken (hoe meer mededelingen hoe liever), alert zijn op datgene wat er in de buurt gebeurt en een WhatsAppgroep te starten. Over veiligheid en alles wat daarmee samenhangt is R. Bouma bereid om daar in de wijk eens over te komen praten. De initiatiefgroep wil daar op een later moment graag gebruik van maken.

Het opstarten van een WhatsAppgroep in de wijk gericht op veiligheid, wordt door de politie ondersteund. De politie kan/wil geen deel uit maken van dergelijke WhatsAppgroepen, maar wil wel contact met de beheerders van dergelijke groepen. Wel moet duidelijk zijn voor alle deelnemers wat de bedoeling is van de groep.  Het vereist van de deelnemers ook een zekere discipline. Niet alles kan als bericht in de WhatsAppgroep geplaatst worden en zeker geen “onzin”-berichten. Het is een serieus medium, waarin voor verdachtmakingen geen plaats is. In wijken waarin op een verantwoorde manier een WhatsAppgroep functioneert, kunnen wijkpreventiebordjes aan de rand van de wijk geplaatst worden. Aangetoond is dat in dergelijke wijken inbraken met 40 % afnemen. Wijkpreventie geeft een gevoel van veiligheid; voorkomen dient te worden dat het juist angst creëert.